Kategorier
Tjukka på tur

Noe alle har, men få tenker over….

Verdensdagen for psykisk helse har blitt markert landet og verden over.

Psykisk helse er noe alle har, men få tenker over. Alle vil en gang i løpet av livet kjenne på psykiske plager. Over halvparten av får angstanfall/panikkanfall, depresjon, eller mer alvorlige tilfeller som krever langvarig behandling. Vi har nok alle stått i en situasjon hvor vi har kjent på at psyken spiller oss ett
Puss. Er nok veldig mange som er kjent med terminologien «fylleangst»….. en psykisk lidelse, er dette gange tusen. Når man har en psykisk lidelse er en av utfordringene man kjenner på, ensomhet. Ensomhet er farlig. Ensomhet forsterker vonde og tunge følelser. DET ER DA MAN SKAL HUSKE PÅ NETTOPP DET AT MAN IKKE ER ALENE! Som nevnt over, sånn ca halvparten av befolkningen vil en eller annen gang i løpet av livet få en psykisk plage som krever en eller annen form for behandling. Tenk litt på det… det er ganske mange. Da kan man egentlig spørre seg om hvorfor det skal skjules? Hvorfor skal man skamme seg? Hvorfor snakkes det ikke mer om. Hva er det som er så gale med  å ha en psykisk lidelse? Det er smertefullt, og det krever noen ganger behandling av langvarig karakter, men… det er mange fysiske sykdommer som også krever det. Hvorfor er det da så tabu? Jeg finner ikke svaret på det. Jeg har valgt å være åpen om mine sykdommer. Jeg har mang en gang opplevd å betale dyrt for min naive ærlighet. Men…. jeg velger dog å tro på det gode i alle mennesker. Jeg velger å tro at det er noe grunnleggende godt i alle mennesker.
Jeg har brukt mange år på å komme frem til MIN medisin. Jeg velger naturen. Jeg føler meg roligere etter en tur, til tross for at jeg gjerne har flere anfall midt ute i skauen. Det er også det som kan holde meg tilbake på de dagene hvor jeg har det som vanskeligst.
Jeg hørte ett gang en litt fin tolkning på det å ha psykiske lidelser…..
Når man står midt i stormen, kan man mange ganger føle seg fullstendig knust. Da skal man huske på beretningen om te-koppen til shogun Ashikaga Yoshimasa. Han sendte den knuste te-koppen til Kina for å repareres. Da den kom tilbake var den stiftet sammen med stygge jernstifter. Nytteverdien av tekoppen var selvsagt vekke. Men det var sa kunsten kintsukuroi ble oppdaget. Det betyr bare at man reparerer det knuste med noe edelt metall, som gull eller sølv. Dette medførte at det ødelagte ble satt sammen igjen av noe enda mer edelt, og fremstod nå som vakrere enn noen gang.
Så neste gang du føler deg knust, tenk på at sprekkene dine blir fylt opp med erfaring som vil gjøre deg mer edel enn noen gang. Du vil stå sterkere i møte med andre som har behov. Du vil lære å være ydmyk overfor andre som er syk. Du vil kunne bidra til en bedre hverdag med din erfaring. Sammen gjør vi verden vakrere med vår erfaring.
KINTSUKUROI

2 svar til “Noe alle har, men få tenker over….”

Jeg tror noe av grunnen til at vi er så dårlige på å snakke om det ligger tilbake i tid hvor det kun var en skam.. I tillegg er psykisk helse noe Norge virkelig er elendig på! Bare det å få komme til å prate med psykolog!? Desverre for veldig mange kommer hjelpen for sent.
I tillegg er vi så opptatt av at ting skal virke ok, vi skjuler oss mye bak en fasade. Jeg er nok der selv, men kun til en viss grad. Jeg har noen få jeg lufter alle mine frustrasjoner, bekymringer o.l i tillegg så hjelper det meg mye å komme meg ut og opp på fjellet ❤
Det å se andre og ta seg litt ekstra tid innimellom og se personen og spørre hvordan det går, den er viktig!
Jeg jobber bare med menn og jeg skal love deg at de har virkelig en fasade. Men de trenger like mye å lufte ting innimellom de og.

Du er bare så flink og være åpen og dele ting slik de er ❤👏

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.