Kategorier
Tjukka på tur

Tykk eller tynn….

Jeg har vært på begge sider av denne skalaen. Det gir meg ett unikt innblikk i hvordan det er å leve på begge sider. Jeg har mang en gang møtt på mennesker som hevder at det er like gale å være for tynn, som for tjukk. Noen påstår til og med at det er vanskeligere. De hevder at det er vanskeligere for den å legge på seg, enn det er for oss å gå ned i vekt. Dette er kan være tilfellet. De fysiske plagene som medfølger ved å være for tynn, kan nok tilsvare, eller være verre enn den å være for tykk. Jeg har aldri hatt den utfordringen, å legge på seg for meg er like lett som det er for de aller fleste å gå på do. Paradokset er derimot samfunnets innstilling til kroppen din. Jeg har i mine tidligere innlegg hevdet at samfunnets innstilling til en som tykk er «dum» og «lat»… den holdningen blir overfor meg til tider fornektet, hovedsakelig av dem som tilhører den andre gruppen. Igjen blir det hevdet at jeg er for sart, og har ett negativt syn på samfunnet. Men det er faktisk påvist. Ved forsking, at samfunnet har denne innstillingen. At vi som gruppe har selvpåført sykdom, at vi koster samfunnet for mye, at vi forlanger for mye, at vi er late ja til og med at vi som tjukke skader barna våre ved vår livsstil. Og ikke for å glemme, dersom barnet er tjukk og, DA er vi barnemishandlere som absolutt ikke burde hatt barn. Jeg stiller meg spørsmålet, får dem som er for tynne denne holdningen? Man ser det også i utstillingsvinduer landet over, finnes det under hele tatt en tjukk? Selv butikker som «representerer» tjukkmote, har både bilder og utstillingsdukker som i bunn og grunn er normale. Normal er i dag str 44/46 så og si verden over. Har du noen gang sett noen med bmi over 30 jobbe på Bikbok, Veromoda, ja… ungdomsbutikker? Det har i hvert fall ikke jeg. Det normale er vel heller det motsatte… 
For all del, krenkelse av noen som helst karakter er absolutt ikke greit. Ja jeg kan forestille meg at dem som er svært undervektig kan få spørsmål vedrørende dette, også med en negativ holdning. Derimot har jeg aldri opplevd at det har vært forsket på i forhold til samfunnets innstilling til en (herunder sykepleiere)…. jeg har mer inntrykk av at er man for tynn, synes folk synd på deg, de har omsorg for deg, og kanskje den første tanken er at du lider av en alvorlig sykdom, (og for all del, det kan muligens oppleves anstøtelig) . Er du tjukk, da er du dum, du mangler tiltaksevne, du er lat, ja… Ergo kan jeg heller ikke forstå hvordan tanken om «tjukk og blid» kom fra….
Nå kommer jeg til å spore litt av her… MEN….. min beundring av helsevesenet og dem som jobber i det har alltid, spesielt etter jeg ble syk, men kanskje til tider ufortjent, er nærmest ikonisk. Dr.Bergland sier i sitt komishow «Dr.Bergland bryter taushetsplikten», at leger er guder, evt. At de blir sett på som guder. I mitt tilfelle har egentlig dette alltid vært sant. Jeg ser sånn opp til dem som klarer å jobbe med mennesker som er alvorlig syke, stå i krise, død… ja… Ergo blir jeg så ufattelig skuffet når jag oppdager at innstillingen til sånne som meg, er at jeg er lat og dum. Den skuffelsen er faktisk blitt så stor at jeg har sagt til familien min, at skulle jeg havne på sykehus, så MÅ de fortelle hvor aktiv jeg er, kanskje henvise til bloggen.. (kremt🤣)… men uansett, for jeg ønsker jo på lik linje som andre, den beste behandlingen! Ville det skjedd hvis jeg var for tynn?
Jeg har mer enn en gang gått inn i en butikk å blitt målt opp og ned, og hvis de ansatte spør om du trenger hjelp, skjer det heller motvillig… skjer det om en er for tynn?
Jeg skal ikke stille to utfordringer opp mot hver andre. Jeg kan bare snakke ut i fra min egen erfaring. Da jeg var normalvektig (iflg min lege, min mann og min mor, var jeg alt for tynn), så kan jeg ærlig fortelle om en helt annen opplevelse i butikker, når jeg var å spiste ute, service generelt. Kan hende derfor nettbutikkene har fått kjørt seg mye…. for jeg orker faktisk ikke å gå i butikker… jeg orker ikke den negative holdningen.
Jeg kan nok tenke meg at de utfordringene man har som for tynn, kan føles både urettferdige, krenkende og vanskelig…. kanskje mitt innlegg er for drøyt… men fra mitt ståsted… og fra mange av min «medfamilie», så er det dessverre en Helt annen dans.
Med dette ønsker jeg alle, tjukk eller smal, kort eller lang ja… alle en fortreffelig dag❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.