Kategorier
Tjukka på tur

SKAM……

I dag er det den store snopedagen i mange hjem….. så tenkte at i dag starter vi med SKAM…. en skummel og farlig følelse

I media fremstilles vektnedgang som en enkel affære…. spis mindre, sunnere og tren mer… evt kcal inn vs kcal ut…. hvilke 17-hundretalls ideologi er det? Å behandle overvektige som en ensartet homogen gruppe? Oh lord… her må vi lære leksa vår på nytt…. tror verdens ernæringsfysiologer (les eksperter…guder…) hadde fort blitt arbeidsløse om det var et faktum.
Fra vi er født til vi dør læres vi opp i ar vekt er den målingsenheten som forteller om vi er rett eller feil. Helt ærlig, kjente jeg ble mektig provosert over dr.mcstuffins (barneprogram, som er en jente som er lege for bamsene sine, som i hennes fantasiverden lever og snakker tilbake til henne. Hun fikser og reparerer bamsene, og stiller diagnoser ut i fra hva som har skjedd med leken… «lukkeøyelimtigjen» kan være ett eksempel…) anyway…. her Sitter jenta mi å ser på, hvor da denne lekedoktoren skal veie bamsen sin…. for å si, «du veier det rette i forhold til din høyde, og det er ett godt tegn». Seriøst?!?! Ok… så da forteller dette barn at «åh nei du… veier du for mye i forhold til din høyde, så er ikke det ett godt tegn»…. skal barnet mitt på seks år få vite at hun er feil?…. mulig det kanskje bare er meg som henger seg opp i sånn, mange vil hyle at jeg er for sart, men hvilket bilde setter vi i hodet til barna våre? Så sier vi på samme tid at mangfold er bra, at alle er like mye verdt og at vi ikke må mobbe? Men å skape rette og feile barn, leker, mennesker… det er greit?! 
For litt siden tok NRK- Debatten med Fredrik Solvang opp Bmi. Egentlig hadde jeg trodd at fokuset i denne debatten ville være ett helt annet. Her kunne man for eksempel tatt opp at man i dag ikke kan dra nytte av en slik kalkulator, da den ikke tar høyde for muskelmasse, genetikk, psykososialt oppvekstvilkår.. etc. Men neida… nok en gang dreier den seg fort inn på vekt som ett samfunnsproblem. Her kom man inn på sukkeravgiften🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ Seriøst?!! Ok.. greit nok… jeg blåser en lang marsj i sukkeravgiften… hvis denne kroppen vil ha sjokolade…. så får den det. Men så kommer menet….
Der var en overlege som deltok i denne debatten, som hevdet at en måte å få bukt på overvekt var å veie oss, i alle aldre på legekontoret….. jeg bet ærlig talt ikke om jeg skal le eller gråte. Og dette kvinnemennesket kaller og helt sikkert er utdannet lege….hun er sikkert superintelligent, og har skikkelig peiling på helse, og kroppens funksjoner, og blod og sånt….. men overvekt…. og hva skam fører til… DET HAR HUN NULL PEILING PÅ!
Er dere klar over at skam er den mest destruktive og farlige følelsen ett menneske har?! Jeg har tatt mange kurs innenfor barn, og barneadferd… er absolutt ingen ekspert på området… men en ting som kom frem på alle disse kursene er at man ALDRI skal gi barn skamfølelse! Den følelsen kan følge barnet inn i voksen alderen, og være direkte ødeleggende! Så da spør jeg… veie alle..: nok en gang skille rette og feile mennesker…. Minner meg sykt mye om noe som skjedde for en god del ti-år siden…. det endte ikke så bra for de som ble stemplet som feile! Og tror nok mange av de gjenlevende lever med store traumer…: så si meg, skal vi virkelig innføre rette og feile mennesker? Legen og hennes medsammensvorne (les alle som er enig med henne, og enig med samfunnets stigmatisering) påpeker at overvektige påfører samfunnet store økonomiske utfordringer med alle sine helseutfordringer… men, da spør jeg meg…. hva koster psykisk helse? Hva koster det samfunnet å rette opp alle disse traumene? For tro meg…. med den løsningen som denne «legen» ønsker… så vil køen av traumatiserte og skampåførte mennesker bli temmelig lang. Så… hva koster det? En av de mest destruktive tilbakemeldingene jeg har fått i mitt liv, var fra en lege….. jeg var 13 år,… og fryktelig lei meg fordi jeg nettopp var begynt på ungdomsskolen, og ikke hadde venner… svaret fra legen var…. «har du tenkt på at det kommer av at du er feit»……. Det sendte meg ut i en spiral av overtrening og ett kostholdsregime som ikke ligner sidestykke. Jeg kom som 14-åring i bladet «hjemmet», fordi jeg hadde gått ned 30 kilo…. og joda jeg var stolt som en hane… men den underliggende skamfølelsen den legen påførte meg, med den ene kommentaren, lider jeg fremdeles under den dag i dag…. nesten 30 år etter…. så fortell meg da…. tror du det blir billigere å takle helseproblemene som overvekt medfører vs. Helseproblemene som skam/traumer medfører…. når det er sagt, så lurer jeg ofte på om all denne forskingen på overvekt egentlig er ensporet….. for overvektige faller jo ikke under en homogen gruppe…. vi er jo i aller høyeste grad hetrogene….. videre lurer jeg også på om man hele tiden ser det nødvendig å fortelle overvektige om helserisiko? Det er med på å skape den ensporede oppfatningen om at vi er dumme…… for det er like fånyttes å fortelle meg at jeg er tjukk og det er farlig, som å fortelle en røyker, narkoman eller en alkoholiker at det er farlig…… 
og bare for å ha en ting klart….
JEG KOMMER ALDRI TIL Å SKAMME MEG NED I VEKT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.